Bivanje

Letos obnova šestih slovenskih vodnjakov


Skupina Helios in Ministrstvo za okolje in prostor sta v projektu Heliosov sklad za ohranjanje čistih slovenskih voda v preteklih 13 letih obnovila že 70 vodnjakov v 60 občinah in nagradila 28 idejnih zasnov vodnih učnih poti.

Glavno vodilo projekta je, da se z oživljanjem vodnjakov v Sloveniji širi zavest o celovitem pomenu vode v človekovem okolju in s tem vzpodbuja aktivno delovanje za njeno ohranjanje in izboljšanje njene kakovosti v lokalnem okolju. V Sloveniji je na podeželju veliko zapuščenih in propadajočih vodnih virov, ki so del bogate naravne in kulturne dediščine in jih s tem projektom ponovno oživimo in vključimo v lepšo podobo trgov, krajev, vasi ali mest.

Sicer gre za edini znani dolgoročen partnerski projekt v Sloveniji in širše v Evropi, ki simbolno vodi v prihodnost in daje sinergijo med lokalnimi skupnostmi, šolami, gospodarsko družbo in državno institucijo. Projekt deluje od spodaj navzgor in z njim vsi pridobijo. Na lokalni ravni združuje in povezuje ljudi, otrokom z vključitvijo šol vzbuja izobraževalni moment in odgovoren odnos do lastnega okolja in naravnih virov, torej tudi vode. Skupina Helios, kot kemično podjetje, se zaveda potrebe po širšem družbeno odgovornem ravnanju in ga že vrsto let udejanja po Sloveniji s tem in podobnimi projekti podpore lokalnim organizacijam.

Letos so izmed 25 prijavljenih projektov izbrali pet občin, katerim je bilo za obnovo vodnih virov razdeljenih 17.000 evrov, in sicer Dol pri Ljubljani, Šmarješke Toplice, Gorenja vas, Vojnik in Muta. Na zaključna dela in odprtje vodnjakov iz lanskega razpisa čakata še vodna vira v občinah Borovnica in Tišina.

Heliosov sklad se sicer financira od deleža prodaje okolju prijaznih Heliosovih premazov na vodni osnovi znamk Bori, Ideal in Tessarol. Od vsakega prodanega litra okolju prijaznih premazov označenega z »ribico v soncu«, gre za delovanje sklada 0,25 evra.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!