Dobra novica

Pri mladih se iskri pozitiva!


'' Pri mladih se pozitiva še kako iskri'', so zapisali v sporočilu za javnost v organizaciji Umanotera. 3. junija se je namreč odvijal festival Iskriva Pozitiva, ki se ga je udeležilo več kot 200 mladih. To pa je pozitivna novica!

"Zanetimo iskro odgovornosti" je bil slogan festivala Iskriva Pozitiva, ki se je odvil v petek, 3. junija v KUDu France Prešeren v Ljubljani. Koncerta, ki so ga spremljale številne razstave o družbeni in okoljski odgovornosti, se je udeležilo več kot 200 mladih. Število radovednih obiskovalcev je napolnilo kapacitete dvorane, kar dokazuje, da se pozitiva pri mladih še kako iskri in z njo upanje za boljši danes in jutri. Organizatorke dogodka – Urška Majdič in Gaja Brecelj (Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj) ter Barbara Vodopivec (Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti Humanitas) - pa upajo, da bodo v prihodnjih letih tovrstnemu dogodku sledili še številni drugi.

Poleg Billysov so na koncertu nastopili še Los Ventilos in Kill Kenny, dogodek pa je otvoril jam session na recikliranih glasbilih, ki so ga pripravili predstavniki Mladinskega centra Medvode v okviru EkoArt projekta.

"Danes smo nenehno obremenjeni z negativnimi zgodbami in podobami, takšne podobe pa prinašajo pesimizem in občutek nemoči. Mladim smo zato preko glasbe in razstav želeli pokazati, da so lahko nosilci družbenih sprememb in da bodo brez tega, da v družbene spremembe verjamejo, težko vplivali na svet okoli njih," pravijo organizatorke festivala.

Koncert, na katerem so se mladi gibali ob poskočnih ritmih in pozitivnih besedilih, so spremljale številne ozaveščevalne razstave. Predstavila se je pravična trgovina 3MUHE, projekt Povabilo v gozd, pri Društvu Focus so opozarjali na trajnostno mobilnost in delavske pravice, Ekologi brez meja so z izmenjavo oblačil spodbujali vprašanje prekomerne potrošnje, Nina Vodopivec je predstavila lastne kreacije recikliranih oblačil znamke Jab ka, Mladinski center Medvode pa je pripravil razstavo recikliranih instrumentov.

Obiskovalce so na vsakem koraku spremljali tudi napisi, ki so jih spodbujali k drugačnemu delovanju: "Vode ne pustim teči, ker nimam vodenih možganov", "Kupujem manj – živim več" ali pa " Zavračam krivično, uživam pravično". Na ta večer so se v KUDu tudi odpovedali prodaji vode v plastenkah in točili le vodo iz pipe.

Glavno sporočilo dogodka je bilo, da je svet samo en in da ga lahko skupaj spremenimo, pri tem pa je izredno pomembna vloga vsakega posameznika. Ali kot sta ob koncu prireditve obiskovalce nagovorila voditelja prireditve Kristina Čas in Tristan Zverina: "Vsak šteje, tudi TI. Zato kar pozitivno naprej!".

PODPORNIKI Iskrive Pozitive: UNESCO Slovenija, ŠOU Ljubljana, Pozitivke.net, KPS management, EcoGuerilla provokativni medij, Maxxaudio.net, Pekarna Žak, Juicebox, Grad Kodeljevo Ljubljana.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!