Vem, kaj jem

Vpliv fluorida na slabokrvnost v nosečnosti in prezgodnji porod


Vodilni strokovnjaki, ki so preučevali vpliv fluorida na nosečnice, AK Susheela in kolegi, so objavili, da izogibanje fluorida nosečnicam zmanjša slabokrvnost in predčasne porode, rojeni otroci pa imajo primerno telesno težo.

Susheelina ekipa pojasnuje, da je kljub prehranskim navodilom o dodatkih železa in folne kisline, ki jih dobijo bodoče matere, v številnih državah še vedno problem slabokrvnost nosečnic, ki lahko privede do smrti dojenčka. Raziskava fluorida kot dodatnega dejavnika tveganja slabokrvnosti in prenizke teže rojenih otrok, je prva raziskava te vrste.
Študijo so izvedli na slabokrvnih nosečnicah, ki živijo v Indiji, njihov urin pa je vseboval najmanj 1 mg/L fluorida. Razdelili so jih v dve skupini. Poskusna skupina se je izogibala fluorida prisotnega v vodi, hrani in ostalih virih. Kontrolna skupina pa ni imela nobenih omejitev. Obe skupini pa sta uživali prehranska dopolnila železa in folne kisline.
Rezultati kažejo, da se je slabokrvnost, prezgodnji porod in prenizka teža dojenčka zmanjšala v skupini nosečnic, ki niso uživale fluorida. Medtem, ko sta se v kontrolni skupini rodila dva mrtva otroka.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!