Flora

Azaleja


Simsova azaleja (Rhododendron simsii) je cvetoča lončnica, ki jo cvetličarne ponujajo v zimskem času. Najbolj priljubljena barva cvetov azaleje je rožnata, obstajajo pa tudi beli, rdeči, vijoličasti in celo dvobarvni cvetovi - npr. bela z rožnato sredino. Venčni listi cvetov so lahko enostavni, vrstnati ali nakodrani.

Ko kupujemo azalejo, izberemo tako z mnogimi popki. Le-ti naj bodo po večini zaprti ali le toliko razprti, da nakazujejo barvo. Če zanjo ne skrbimo pravilno, listi odpadejo že čez teden ali dva.
Kakšna je skrivnost, da rastlino obdržimo v cvetenju kar nekaj tednov in jo pripravimo do tega, da bo naslednje leto cvetela ponovno?
Najpomembneje je, da ji najdemo svetel prostor s temperaturo 10 do 15˚C. Nanjo ne sme sijati neposredno sonce. Zalivamo jo s postano vodo sobne temperature. Prst mora biti ves čas vlažna. Azaleja potrebuje tudi veliko vlage v zraku, zato jo redno pršimo po listih.
Ko odcveti, jo presadimo v malo večji lonček. Substrat mora biti kisel, rastlina ne prenaša apnenca ne v zemlji in ne v vodi s katero jo zalivamo. V nasprotnem, listi zbledijo in porumenijo. Prestavimo jo v hladen prostor, kjer ne zmrzuje in nadaljujemo z zalivanjem. Z gnojenjem prenehamo. Ko nevarnost pozebe mine, jo postavimo na prosto (vrt, balkon) v senčen prostor, kjer jo redno zalivamo in po potrebi tudi pršimo. Po šestih tednih počitka jo začnemo gnojiti. V jeseni jo prestavimo v stanovanje ter gnojimo z ekološkimi tekočimi gnojili za cvetenje. Le ta vsebujejo več fosforja, ki je potreben za nastavitev popkov in obilno cvetenje.
Ovenelo listje, kratko obdobje cvetenja in rumenenje listov, so posledica nepravilne oskrbe - ravnanja z azalejo. Torej poskrbimo za razmere, ki jih azaleja potrebuje in se veselimo lepih cvetov iz leta v leto.

Glasuj:

3,8

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!